Vaca de pe bloc, Tanger, Maroc.

Tanger si regiunea limitrofa normal nu ar merita un articol. Le-as menÈ›iona intr-un paragraf sau doua in trecere. Treaba e ca Tanger e punctul principal de intrare pe mare din Europa in Africa de nord-vest. Daca vrei sa treci din Spania in Maroc cu feribotul, fie ca simplu pasager fie cu masina, probabil pe aici o sa fie sau pe undeva pe aproape, cu aceleasi reguli si preturi.

Capatul Europei, coasta de sud a Spaniei e plina de statiuni de mare. Desi au trecut 525 de ani de la recucerire multe nume si obiceiuri arabe au ramas. Algeciras, spaniolizare de la Al Jazira, e unde am ales sa luam barca spre Maroc. Algeciras  arata mai mult a Maroc decat a Spania. Saracie si darapanare. 32 de euro si am biletul in buzunar, dus – intors. Pe loc, ca la metrou, te urci in primul care pleaca. Barca are 1200 se locuri si 200 de pasageri si e plina de restaurante. Intarzierea nu a fost ceva special, stiam ca e normal, doar suntem intre Spania si Maroc. Traversarea a durat o ora si jumatate. Viza nu trebuie pentru Maroc.

Feribotul cu care am trecut. Mare, confortabil, cara mai mult tiruri si caravane decat masini normale.
Portul nou Tanger Med. Foarte departe de oras. A se observa multitudinea de Dacii Sandero asteptand sa fie procesate.
Preturi la compania cu care am trecut. Toate in dirhami marocani, 220 de dirhami circa 21 de euro. Se poate si mai ieftin, la masini minimul pe care l-am vazut era de 75 de euro cu doi pasageri.
Maroc are un fel de a face lucrurile special. Am dat si un cuvant la fenomen, “marocărie”, rimeaza cu porcărie. Sunt multe locurile unde se practica asta dar aici e altceva, e o arta, e in topul ăla cu India, Filipine, etc. In postari o sa subliniez exemple, primele au aparut chiar de la intrarea in tara. Barca te lasa la 50 de km de Tanger desi tu ai cerut bilet la Tanger si portul se cheama Tanger Med. Practic te lasa la jumatatea drumului dintre Algeciras si Tanger. Mai mananci o paine si mai treci prin 10 sate pe sosea pana la Tanger. Mai e un port si in centrul orasului dar are putine curse. Ni s-a spus ca e autobuz al companiei navale gratis pana in oras. Nu e nimic, nici gratis si nici prompt, sunt autobuze publice dar rare. Ca sa le iei trebuie sa iesi din port la sosea. Aici poate aparea o problema serioasa, mai ales daca esti femeie sau singur/a. Vizavi de port  e un sat pe un deal. Acolo se strang migrantii care asteapta sa treaca ilegal in Spania. Mai mult despre asta si migranti intr-un alt articol.

Taxiul din port este 20/30 euro, tarif zi /noapte. Noroc ca am gasit loc in ceva taxi pe sosea, clasicul Mercedes marocan din anii ’70, 2 euro de persoana, 6 persoane inghesuite. Altfel probabil ca am fi asteptat o ora doua autobuzul pe marginea drumului cu zeci de migranti cerand si oferind de toate.

Taxiul clasic, “le grand taxi’. Mercedesurile din anii 80 predomina. Au fost taxiuri in Germania, acum sunt in Maroc. Unele au milioane de km la bord, nimeni nu stie exact, nu am vazut unul la care sa ii mai mearga kilometrajul.
Taxiul te lasa in noul Tanger, o padure de blocuri noi si mari cu nume cu rezonante din franceza, engleza si marocana de fiÈ›e, similare cu ale complexurilor rezidentiale de prin Bucuresti. Restaurante multe si scumpe, bulevarde largi, plaja aproape. Dupa un km incepe un Tanger mai vechi,  chiar ca prin Romania, blocuri de 10 etaje de prin anii 70-80, magazine si cafenele multe la parter si Dacii peste tot. Inca un pic si ajungi in orasul vechi, Medina.

Tanja, Tanger, Tangiers. Multe nume o singura realitate, care realitate nu arata ca in reclama.
Tangerul nou. Blocurile arata extraordinar pe dinafara, pe dinauntru pot paria ca ar surprinde atat prin lipsuri, cum ar fi incalzirea , cat si prin kitsch, pereti colorati, candelabre s.a.m.d.
Zona de penultima generatie de blocuri arata ca Bucurestiul. Poate e si faptul ca e plin de Dacii dar eu ma tot uitam dupa Gara de Nord.
Turistic, relativ scump, atractii putine, Tanger e ce auzisem ca e. Un punct de intrare si cam atat. Incearca ei sa-l promoveze cu era de aur din anii ’20 si toate cele si au ceva succes, turisti sunt. 25 -30 de euro minim o camera decenta  la hotel, 7-8 euro o masa la restaurant mediu, nu e chiar ieftin.

De vazut – prima ambasada americana oriunde in lume si o pestera care e la vreo 30 de km de oras. Medina insasi, in lipsa de altceva, care e mediocra dupa standarde marocane dar totusi interesanta.

Prima ambasada americana deschisa undeva in lume. Pe vremea cand s-a deschis nu existau vize, nici macar pasapoarte.
Medina si marea, vazute de pe un deal din apropiere. Medina e modesta in comparatie cu cele din Fes sau Chefchouen.
As fi plecat din Tanger cu lista de experiente speciale goala daca nu nimeream intr-o nunta. Mergand pe strada am auzit muzica si ne-am apropiat. O formatie canta in strada, lume multa stransa, incercari de dans. Cand s-a terminat actul invitatii au intrat in blocul unde statea familia, guracasca au plecat la treaba lor. Un domn din nunta ne-a chemat inauntru. Cu reticenta am mers, inauntru insemnand pe acoperisul blocului de 4 etaje. Aici aglomeratie, 50-60 de nuntasi pe o suprafata de vreo 100 de metri patrati, plus doua orchestre una in negru-albastru si una in alb-rosu cantand alternativ. Cand ma bucuram de muzica si dans mai tare am auzit o bubuitura si o suma de tipete de la femeile care erau, separate, pe partea opusa. Nevazand bine din cauza casei scarii am avut timp de gandire vreo cateva secunde dupa bubuitura. Secvential, am crezut ca s-a daramat tavanul din cauza multimii, apoi ca a pus vreunul ceva exploziv sau ceva. Cum nu am auzit “allahu akbar” am ramas la ipoteza cu tavanul cazut. M-am vazut aterizand peste vitrina cu bibelouri in cel mai rau caz sau in patul cu plapumi roz si piei de oaie in cel mai bun. Toate astea in vreo 3 secunde. (E usor sa mi refac sirul de ganduri revazand video).

Blocul pe care a avut loc festivitatea. Frumos, in cartier bun, dar vechi si implicit cu o scara foarte ingusta.
Cand sa ma apropii sa vad ce e cu tavanul a veni un val de lume peste mine. A aparut o vaca mare, neagra zbatandu-se partial legata, lumea fugea din calea ei. Scapase din ceva È›arc temporar facut din caramizi si È›igle puse una peste alta fara ciment.  Patru marocani mai mari incercau sa o tina si sa o lege mai bine. Zbateri, lupte, tipete toate pe muzica de la cele doua formatii care s-au pus si ele din nou pe cantat dupa ce s-au lamurit cu bubuitura. Au legat vaca, au trantit-o, muzica a inceput mai abitir, chiuiturile femeilor si dansul la fel, o zarva totala. Cu cat incercai sa te departezi cu cat, din ospitalitate, iti faceau loc sa vezi mai bine. Apoi un moment de pauza si liniste, o lovitura cu un  cutit cât o sabie si muzica si dans din nou. Sange peste tot, vaca in spasme cu capul pe jumatate taiat, nuntasii ferindu-se sa nu se murdareasca. Dupa vreo doua minute vaca a incetat sa mai miste, ritual incheiat.

Momentele dupa ce a scapat vaca. Eu inca eram socat.
Dupa. E foarte ciudat sa auzi muzica la maxim si sa le vezi pe alea dansand dupa asa ceva. Fiecare popor cu ale lui. Ma gandesc ca asa vad si strainii Romania in timpul Pastelui sau Craciunului.
Lumea extrem de amabila, o sora a miresei ne-a explicat cum e cu nunta, dureaza 3 zile ca e moderna, normal ar fi 7 zile, vaca a cumparat-o tatal miresei si o vor face mancare, etc… Ce nu am inteles e cum au urcat-o 4 etaje pe scara aia pe unde daca te intalneai cu o vecina standard era problema. Si acum cand urc pe scari mai inguste pe undeva ma opresc si ma uit cum as potrivi o vaca.

Dupa episodul asta nu am mai atins carne cu buna stiinta. Fara voie da, e Maroc si in supa de legume pun seu de oaie, fara sa te avertizeze. A doua zi am luat autobuzul si am pornit spre sud.

Tanger e orasul clasic de o zi jumatate, daca nu e in drum nu merita sa te abati pentru el. Maroc are o problema cu orasele mari, sunt destul de moderne, mult prea cimentate, au pierdut autenticitatea. In afara de Marrakech nu prea e oras mare sa merite vizita daca nu cumva vrei sa intri in detalii asupra tarii.

One comment

  1. Tu ai privit cu ochii de la ciorap sau esti ultrainvidios???
    Algeciras este un orasel tare dragut…
    Multe(mai bine spus majoritatea) oraselor din Romania, nu arata asa si NU ajung la nivelul Algeciras…
    Nu inteleg de ce unele persoane pleaca prin lume…stai acasa!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.