La mare si adio Sri Lanka. O data a fost destul.

Dupa zona de dealuri lumea tinde sa coboare la mare. Încărcați cultural si cu oasele dislocate de trenurile si autobuzele sri lankeze oamenii vor relaxare.

In drum spre mare am vrut sa mă opresc să vad leopardul. Literalmente, la singular, leopardul. In marea majoritate a cazurilor cand apare, apare doar cate un exemplar. Parcul national Yala este faimos in Sri Lanka pentru leoparzi. Sri Lanka are o istorie incredibilă la capitolul protectia naturii. Prima rezervatie a fost oficial făcută odată cu venire budismului din India, acum circa 2300 de ani. Situatia a continuat neîntreruptă până la venirea  colonistilor europeni. Distrugerea cea mai mare a apartinut (bineinteles) englezilor care au anulat toate legile de protectie si au adus si arme puternice. Odată cu independența tradiția a foat reluata, Sri Lanka are azi 26 de parcuri nationale, 13 la suta din teritoriul țării e protejat.

V-am vandut un bilet deja la leopard? Eram gata sa merg dar am zis sa ma informez mai bine, sufli si in iaurt in Sri Lanka. Leopardul, adevarata atractie, risti sa nu il vezi. Sansele sunt intre 10 si 30 la suta, depinde pe cine intrebi. Vazut in majoritatea cazurilor inseamna o spinare in tufiș sau o coada in coroana unui arbore. Un leopard intreg sa stea ca pisica in drum e foarte rar sa se intample sa apară. Problema mare e alta. Cand apare sunt 50 de jeep-uri pline cu turisti cu camere pe o sosea ingusta luptandu-se sa ajunga la el. Soferii fac eforturi disperate pentru ca la sfarsit primesc bacsis bazat pe satifactia clientilor. Am avut noroc ca am intalnit pe cineva care stia bine situatia si care m-a avertizat. Am sărit si atractia asta.

Trafic. Lume multa, leoparzi putini. (Poza nu imi aprtine). 

Gata cu incercarile de a gasi ceva interesant. Spre mare. Marea nu au cum sa o falsifice. Plaje sunt multe si ai de unde alege. Am decis asupra zonei Tagalle pentru ca era mai putin turistică. Marea insasi e relativ placuta. Apa nu e albastra dar merge. Nisipul acceptabil. Plin de pensiuni, mai toate aproape goale.

Plaja clasica. Un hamac si pozele pentru retele de socializare ar fi de prima clasa.
La mare in varianta sri lankeza.

Următoarea destinație a fost o staitune care e la moda acum, Mirissa. Turistic si aici, multe pensiuni dar pline. Lume din Europa stând la plaja, as putea jura ca e Tailanda.
Atractia principala aici sunt balenele albastre. O turma traieste in apele din zona, din Mirissa se organizeaza majoritaea ieșirilor pe mare pentru a le vedea. Trezirea la 5:45 dimieata, 40 de dolari plătiți si eram pe barcă nerabdator sa vad cel mai mare animal care exista pe planeta.

Asta ni s-a promis. Toate animalele marii si mai mult decat atat.
Asta e ce am vazut in realitate. O coada de balena pe care nici macar nu am apucat sa o fotografiez bine.

Patru ore le-am cautat si era sa crăp si de rau de mare. De căldură si umiditatea nu mai zic. Am vazut o coada de balena si doi delfini. Nimic comparabil cu ce ni s-a descris. 44 de de barci si bărcuțe am numărat, înțesate cu oameni. Căpitanii vad ca suflă jet de apă o balena undeva la 1 km si se reped intr-acolo toți. Balena hartuita normal ca se duce altundeva. Si tot asa ore in șir. Cea mai mare problema e ca bărcile nu au stabilizatoare. Cum se bulucesc toate deodata spre locul unde ar putea fi balena sar peste valurile facute de ceilalti si te aruncă in toate părțile. Asta genereaza un rau de mare extraordinar, niciodata nu mi-a fost mai rau si nu am vazut asa procent din pasageri cu pungi in mana.

O mica parte din flota are s-a pornit in cautarea balenelor in dimineata respectiva.

Galle. Oras mare, faimos pentru fortificațiile construite de olandezi. In afara de fort nimic sa merite efortul in oras. Fortul e practic un mini oras  plin de mici afaceri turistice. O enclava complet separata de viata cotidiana sri lankeza. Cladiri vechi si interesante, atmosfera de alta data.

In zina se află pescarii care stau in mare urcați pe niste piloni. Sunt cunoscuti in  la nivel mondial. Lumea vine pentru pozele clișeu, a fost o data real, acum e pur spectacol pentru turisti. Nici unul nu e interesat de peste ci de bacsisuri pentru poze. Peștele pe care il prind il dau la pisici.

Am refuzat sa fotografiez pescarii falsi agatati de parii aia. Sunt trei variante cu pozele cu subiect fals. Le pui si nu zici ca e teatru (majoritatea blogurilor romanesti), le pui si spui ca e doar o magarie pentru turisti ( blogul e Vulpea in general) sau boicotezi complet afacerea. In Sri Lanka am fost asa de sătul de falsuri ca i-am boicotat.
Fortul din Gale.

Ultimele doua zile le-am petrecut in Negombo, un oraș  turistic imediat la nord de Colombo si aproape de aeroport. Remarcabile bisericile din zona, enorme si pline de lume si viata, unele dintre ele pe malul mării. Lumea crestina cum nu am mai vazut-o  vreodata. Plaja in regula si multi europeni care traiesc aici iarna.

Biserica catolica in Negombo. Incredibil de multe si de pline de lume. Slujbele mai animate si mai colorate decat in vest. O placere sa asisti la una din ele.

Sri Lanka a fost sub asteptari. Obiective grele nu are, nimic nu e de clasa 1 mondiala. Plajele, poate, depinde mult cu ce compari. Un mare plus e ca e relativ organizata, curata. Infastructura pentru turist are, hoteluri si pensiuni pentru toate gusturile. Mancarea slabă, simplă, rudimentară. Nu se compara cu India sub nici o forma. Transportul clasic e prost dar ieftin si omniprezent. Adica ai autobuz oricand si e ieftin dar mori de cald si aglomerație. Alternativa (extrem de tentanta dupa ce ai cunoscut autobuzul) e sa inchiriezi microbuz sau masina cu sofer, ceea ce e scump.

Sri Lanka s-a invatat bine sa amăgească turiștii. De la aeroportul sufocat de reclame pentru turism, la faleza din Colombo si ea plina de panouri publicitare, la plantatiile de ceai care scot mai multi bani vizitele turistilor decat din ceai… Elefanti au in toate reclamele dar eu nu am vazut nici unul in libertate, leopardul si balenele sunt practic țepe. O mare măgărie e si cu falsele voluntariate de protectie a faunei. Imi povestea un neamt ca a stat doua luni sa ingrijeasca pui de teatoase ca sa afle ca de fapt le lasau sa moara dupa ce se termina programul de “voluntariat” cu voluntari care plăteau masă si cazare supraevaluate.

Sri Lanka stie sa vanda pește …

Alt aspect neașteptat e ca tara e cam plictisitoare. E o destinatie poate pentru familii, pentru persoane mai în vârstă, pentru care sunt prima dată in Asia. Adevarul e ca e singura țară care se poate vizita fara bătăi de cap lumea Indo. India e cum e, Nepal mai ușor dar doar munti, Pakistan nevizitabila momentan, Bangladesh fara obiective, Bhutan scumpa…Daca vei sa vezi cum e pe acolo Sri Lanka e clar cea mai abordabila. Nu o recomand, nu e ce pare. Caldura si umiditatea sunt si ele ceva care trebuie considerat avand in vedere ca sunt extrem de ridicate. In afara de zona înaltă de deal clima cum nu se poate mai rea. Poate o sa va placa dar totuși informati-va bine inainte de a merge sai inainte de a alege ce obiective vizitati. Pentru mine a fost prima si ultima vizita, fara nici un dubiu.

One comment

  1. Ai dreptate cu articolul.
    Totusi, partea finala de comparatie cu celelalte tari e gresita.
    Pakistanul e vizitabil, si e fantastica zona muntoasa, iar Bangladesul are o populație foarte variata si extrem de prietenoasa si are si obiective turistice interesante. Sri Lanka este buna pentru cei cărora le e scarba de India.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.