Filipine a produs multe surprize. Ma gandeam ca ori India ori Africa va fi fundul la multe chestii. La saracie am vazut mai rau in Etiopia dar aia era saracie curata, in general rurala. Happyland e un maxim la randul lui dar prin saracie urbana combinata cu mizerie. Cel mai dezolant loc in care am fost vreodata se numeste Happyland.
Oficial numele este Barangay 105, (sectorul 105), lumea ii zice ghetoul Tondo. De capul tau nu poti sa mergi. Filipinezii de rand sunt speriati de zona. Am fost cu un tur. Unul singur e in Manila, li se permite sa opereze pentru ca banii de bilet merg la o scoala pe care au deschis-o acolo. Nu ai voie sa faci poze unde vrei. Pozele 2, 3, 4 si 9 nu sunt facute de mine. Locurile sunt exact asa dar e periculos sa faci poza, se pot supara oamenii.




Ziua de munca incepe foarte devreme, camioanele aduc gunoiul noaptea. E obositor, competitie multa. Pe dupa masa deja au 12 – 14 ore muncite, e timpul de relaxare. Happyland e pentru cei ce vor sa munceasca din greu, Am auzit de multe ori de la oamenii de acolo. Cele mai cautate produse sunt hartia si cartonul. La 6 pesos / 50 bani per kg e nevoie de multe ore. Castiga intre 15 si 35 lei pe zi din gunoaie.




La mancare Filipine a fost de departe cea mai scarboasa tara. Nu am alt cuvant, imi pare rau dar trebuie sa il folosesc. De la oualele cu pui in ele la ciorbele de sange, la găinile vii bătute cu batul ore in sir sa se fragezeasca… Credeam ca le vazusem pe toate. In ghetoul Happyland am mai descoperit ceva – pagpag. Pagpag sunt resturile de pui de la McDonald’s, KFC si altele similare. Lumea sparge sacii de plastic din ghenele din spatele restaurantelor si se pune pe sortat. Odata sortate le pun în alți saci si le duc acasa. Aici le prepara. Preparatorii, de obicei femeile, sunt cele care pregatesc resturile de copane, piepti si aripi. Le spala, le prajesc din nou cu tot felul de condimente si le ambaleaza in pungi pentruba le vinde. Le vand dinnpuncte fixe sau le livreaza. Livrarea o fac copiii. Costa 15 pesos, cam 1.50 lei punga categoria 1, unde mai e carne pe oase. Cele cu oase mai goale, 10 pesos, 1 leu. O familie ia o punga prepara orez si alte vegetale si gata masa. Cu un dolar hranesc 7-8 persoane. Am incercat sa gust dar nu am putut. O mare problema e ca unele resturi sunt tratate cu dezinfectanti. Resturile de la meniurile de mic dejun mancat la 8 dimineata se strica in caldura tropicala pana cand se inchide restaurantul. Dezinfectantii sunt toxici si au omorat o suma de consumatori de pagpag.


Am vrut sa mai merg o data singur. Cand ii zici la taximetrist ca vrei sa mergi in Tondo ai doua reactii. Ori zice ca nu stie ori iti face un semn cu mana si accelereaza. Dupa vreo 4-5 taxiuri cu reactii de astea, am invatat lectia. Nu am mai intrebat si m-am bagat direct in masina. Mi-a zis ca nu stie unde e, i-am zis ca stiu eu, fusesem in tur si bagasemnla cap drumul. I-am zis ca ii dau mai mult. A cerut echivalentul a 35 de lei pe o cursa de 5 lei. Pana la urma a renuntat si la bani, nu a mai mers deloc. M-a vazut ca am scos camera si m-a dat jos din masina.
Happyland intra in top 1 la suta experiente traite. E impotriva firii sa vezi omul stand in in gunoi in toate etapele zilei. Dezolare si mizerie mai mare nu am vazut. India a picat pe locul doi, oricum enalt fel de mizerie si alte cauze in general. Filipine e Filipine.