Doua zile pe jos prin sate izolate. Banaue, Filipine.

Daca vrei sa vezi ceva dintr-o tara mergi pe la sate… In Filipine, orasele definesc tara, Manila, ghetorurile ei. Satele – variate, 7000 de insule, sute de triburi, culturi complet diferite. Azi despre o zona montana, Banaue, insula principala, Luzon. Zona e turistica dar am luat-o la pas vreo 25 -30 de km in doua zile prin satele agatate pe dealurile din jur. Turismul e concentrat, vine lumea, se plimba o ora doua pe terase, face poze in cateva locuri unde ies poze bune si gata. In satele din jur, in doua zile cinci straini, eu inclus.

dsc08604.jpg
Pornirea a fost frumoasa. Soare, batrani din zona, mai asteptand o donatie de la turisti… Altfel nu cred ca ar fi fost imbracati asa. Oricum, limba pe care o vorbeau era fantastica, parca vorbeau pasareste. Alta chestie, mai toti cu probleme cu ochii, genul de neglijenta si abandon cum numai in Filipine am vazut. Ma gandeam ca si la mine in sat sunt care au orbit de boli tratabile. Aici e alt nivel, e generalizata treaba. In poza de mai sus doar cei doi din mijloc vad ceva. 

 

dsc08810.jpg
Pe zidurile astea o zi intreaga, nu exista strazi. Totul e in panta, terase multe si lumea merge pe zidurile care tin terasele.   Iesi de pe drum, o iei pe o poteca, se termina si aia si apoi zeci de km pe ziduri. Te poti pierde foarte usor. Noroc ca mai era lumea la sapa si mai intrebam. Nu a fost de ajuns, a mai inceput ploaia.
20160208_112616.jpg
Casa mare, moderna, cu acoperis de tabla. Familia tipica pentru o casa ca asta, 7-8 persoane.
20160207_141645.jpg
Macinatul se face acas , e greu sa mergi cu sacul in spate pe zidurile alea atatia km.
dsc08635.jpg
Munca incepe de cand ai 5 ani. Pe la tara se munceste din greu. Dupa cum se vede, nu sapa sa cultive ci sa faca o terasa din deal.
dsc08712.jpg
Au mers vreo cativa km buni prin ploaie, pe scari si pe ziduri sa isi ia bomboane. Umbrela e tipica zonei. E incredibil cum poate naviga un copil de 5 ani labirinturile alea. 
20160207_141204.jpg
Gaina a cumparat-o de la un vecin, era ziua de anul nou pentru ei, mare petrecere. In ciuda incercarilor, nu am aflat de ce nu avea gaini in curte familia lui.
dsc08827.jpg
Care nu a avut bani de gaina a plecat la vanatoare. Nu a vanat nimic dar nu merge acasa cu mana goala, a taiat un lemn.
20160207_113447.jpg
Si la ei ca pe la noi, padurea varza. La capitolul autodistrugere Filipine si Romania sunt in categorii vecine. Da, se poate si mai rau decat Romania. 
dsc08836.jpg
Satul in in varful dealului. Primul sat mai mare e la 3 ore de mers pe jos pe terase si poteci.
dsc08748.jpg
Ploaie in continuu si ceata.
dsc08808.jpg
Victorie, cum necum,  am ajuns la destinatie.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.