Cum e treaba in Sri Lanka? Primele impresii si Colombo.

Sri Lanka… O insula mai jos de India. Emigranti, elefanti, ceai si colonisti britanici, poate razboiul civil. O Indie mai mica? Mai nou o destinatie de vacanta. Ce altceva ne vine in minte?

Pe avion multi turiști. Europa domina clar, estul prezent bine de tot. Viza in aeroport 40 dolari, formalități rapide, nu a intrebat de hotel, bilet de intoarcere sau altceva. Aeroportul e relativ modern, plin de postere publicitare promovand turismul in Sri Lanka. Arata ca un stand la un targ de turism. Inclusiv ofiterii de imigratie au postere pe peretii birourilor.

Momentul zero, cand ieși pe usa aeroportului… Unul din cele mai importante cand ești in țară noua. In cateva secunde iei contact cu vremea, înfățișarea si portul oamenilor, nivelul de organizare, felul mașinilor si clădirilor, etc. Primul gand : căldură! de la minus si februarie gripal la 30 si ceva de grade. Al doilea – ce umiditate! Al treilea – nu e haos.

Iau un tuk-tuk pana la autobuzul de Colombo. Surprizator, e de acord din prima cu prețul local pe care il stiam de la informații. Caut și gasesc ușor autobuzul care merge in centru. Absolut toate autobuzele naționale au numar de rută scris pe ele. Brasov – Bucuresti ar fi mereu numarul 279, de exemplu. Mult mai ușor pentru străin așa, mai ales ca unele localitati au nume complicate sau similare cu ale altora. Autobuzul e sclipitor. Vechi, indian dar pare sa fie in custodia unuia din ăia care stau cu periuța de dinți si curăță intre curse. In plus e dotat cu tot felul de preșulete, chestii parfumate, bordul si volanul au folie de protecție, etc. E clar ca aici nu e India.

Ani la rand campion a fost un sofer pe ruta Brasov – Targoviste. Ultima data cand am mers cu autobuzul ala avea 37 de ”iconite”, ”cruciulite” si alte lucruri sfinte. In Sri Lanka are competitie solida. De exemplu in autobuzul asta, 7 icoane mari, “aurite”, cu jocuri de lumini colorate si muzica. 

Sri Lanka are 22 de milioane de oameni si cam 30 la suta din teritoriul Romaniei. Densitate e dar si terenul bun peste tot, lumea e răspândită relativ uniform. Se simte ca sunt multi dar nu e aglomerarea de gradul 1 care te termină de cap in parti ale Indiei sau Etiopia, de exemplu. Oficial Sri Lanka e republica socialistă. Dupa o săptămână am aflat asta dar deja aveam semne ca nu e o țară cu capitalism sălbatic. Infrastructura mult mai buna decat in tari similare, toti copii in scoala, batrani nu vezi cersind mai deloc… Statul e puternic, o mare parte din putere ii vine de la faptul ca detine 82 la suta din pamantul insulei. (In Romania pretendenta la lumea întaia e invers, 80 la suta e vandut).

Unul din rarele cazuri unde vezi oameni cum nu ar trebui. Afara frig (era la altitudine) si ploaie. Bunicul spala morcovi si ceapa pentru un vanzator en gros stand in sandale pana la genunchi in apa rece.

Momentan tara se afla intru-un boom economic. Situatia generala in zona, faptul ca s-a terminat razboiul, migrantii reveniti in tara cu bani si ambitie – toate contribuie. Turismul e parte din treaba asta, a explodat, numarul de turisti creste neverosimil in fiecare an. De la mai nimic la 4 de turisti straini milioane in 7-8 ani.

Multinationalele nu sunt doar la Bucuresti pentru mana de lucru ieftina. Aici, in limbajul tipic, incearca sa atraga tineri promitandu-le visuri implinite si promotii. A se observa ca se lucreaza 6 zile si ceva pe saptamana, multe ore pe zi. Salariul 28 000 rupii, adica vreo 700 lei pe luna. PS: daca nu lipsesti nici o zi in luna respectiva ai un bonus de 35 lei.
Alternativa e munca in Golf. Se ofera multe in teorie. Fabrici in Dubai nu prea sunt… Pare o schema unde iti promit fabrica si te baga la constructii afara la 48 de grade. Lumea nu se imbulzeste din cauza salariilor mici, 300 si ceva de dolari.

Sa revenim pe teren… Autobuzul intra pe o autostrada. Noua, cu plata, asfalt perfect, doua benzi pe sens. Se circula civilizat si politicos chiar. Asta e pe autostrada. Anticipand spun ca pe șoselele normale, in special in sud nu se mai circula așa. Ajungem in Colombo.

Te uiti la poze dar cât de fidel reflecta pozele realiatatea in era internetului? Arata bine, blocuri inalte, verde, plaja. Asa si este la prima vedere. Totul e dominat de o cladire numită Turnul Lotus. Traficul greu dar nu imposibil, multe mașini noi si de calitate. Majoritatea cumparate la mana a doua Japonia, inca au pe ele abtibilduri de parcare sau asigurare cu litere japoneze. Incredibil de multe sunt hibrid, cred ca doar in Japonia insasi am mai vazut proportiile astea.

Colombo nu merita mai mult de o zi, maxim doua. Un templu budist, faleza mării si zona numita Fort, fosta fortificație din epoca coloniala. Orasul are 1 milion si nu e extrem de aglomerat. Faleza marii e in plina dezvoltare. Daca te uiti la kilometrul de panouri publicitare care tin loc de gard zici ca e noul Dubai. Mare port, spitale, universitati, zgarie nori vor fi construiti acolo. “Lider in educatie si turism medical, centru financiar mondial”… Ceva este, tot respectul pentru ce fac dar imaginatia cred ca le-a luat-o un pic razna. Un lucru mi-e clar acum, dupa faza si reclamele din aeroport: Sri Lanka le are in ale marketingului.

Turnul Lotus, seamana cu o ceapa rosie inversata, cum bine remarca cineva.
E si boom imobiliar. Competitie mare, cladiri cu forme mai putin comune pentru a se distinge.

Colombo e punct de intrare pentru mai toata lumea. Turistii normal dedica o zi si pleaca mai departe. Cazare in Colombo este de toate felurile si pentru toate bugetele insa lumea tinde sa evite orasul. Care mai stau stau in Negombo, la o jumătate de ora nord de Colombo. Un orasel mai mic, gen statiune, plin de turiști stând cu beri pe masa la terasele localurilor de albi. In general in Sri Lanka nu sunt probleme cu cazarea, gasesti pe oriunde si nu e chiar scump. Multa lume zice ca e scumpă la cazare tara dar nu sunt de acord, 20 si ceva de euro iti aduce o camera decenta. Scump e in raport cu transportul si mancarea locala, dar acestea tind sa fie ridicol de ieftine. 

Mancarea in Sri Lanka e slaba. Simpla, neelaborata, dominata de prajitul in ulei. Un pic primitiva. Chair si restaurantele turistice it dau peștele cu oase, sa dau doar un exemplu. Cumpărând iar cu India -orice restaurant mediu in Delhi este peste tot ce am mancat din bucataria sri lankeza in doua saptamani de stat in tara. Si am căutat si incercat … In zonele turistice sunt multe restaurante cu meniu turistic. De cateva ori mai scumpe decat cele locale, asa si asa la calitate. Niciodata nu știi daca friptura e ca in Europa sau o doar o bucata de carne tare si prăjită… Cu băuturile alcoolice e destul de greu, nu se gasesc peste tot si sunt relativ scumpe. 

Am intrat in vreo doua ” hoteluri” sa intreb de camere. Pana nu l-am vazut pe acesta vegetarian nu m-am prins. In Sri Lanka hotel inseamna restaurant local. La cel unde dormi in general ii zice ‘guesthouse” daca e pentru sri lankezi. 
Hoppers. Mancarea mea favorita in Sri Lanka. O clatita crocanta pe margini si moale in mijloc. Nu e dulce dar are un gust excelent.

O alta problema pe care am avut-o a fost cu fructele. Considerand latitudinea si clima pe care le are ma așteptam la mai mult. A fost o dezamagire totala, in afara de portocale si banane mai nimic remarcabil. Nu o fi fost nici sezonul dar nici traditia fructelor nu au, aici nu e Tailanda sau ceva similar. Mai mult, am vazut si o chestie care ma sperie efectiv. Dupa supermarketurile romanesti pline de fructe din Africa de Sud si Chile nu mă asteptam sa merg in tara săracă si tropicala si sa vad tarabele pline de fructe de import. Aici treaba e simpla si clara, ”made in China” a lasat locul lui ”product of China”. Peste tot fructe chinezesti, ceruite si frumos îmbrăcate individual in ambalaje protective. Am luat un pepene chinezesc și  mai bine imi dadeam cu el in cap….

Trei sferturi din ce e pe taraba asta e produs in China. Sri Lanka nu produce mere dar marul pare a fi fructul national. Toate merele sunt chinezesti, prea frumoase sa fie adevarate. 

Per total o prima impresie relativ bună, mult mai usor de călătorit si mai dezvoltat decat ma asteptam. Multi turisti, putine lucruri autentice pentru primele zile. Speranta se leaga de interiorul tarii, oricum.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.