China, pe mintea ca o foaie de hartie.

Despre China nu poti sa nu ai preconceptii. “Made in China” si “hello”  sunt cele mai cunoscute cuvinte ale limbii engleze. Mai mult decat poti cuprinde cu mintea, asta aveam in cap. Tara mare, varietate, altfel de treaba incepand de la baza. Diferenta nord – sud plus un vest ne-chinez. Dintre tarile importante e ultima in care am mers.

Treaba a inceput la București, la enorma ambasada a Chinei. Te prezinti pe usa din spate cu pașaport, bilete de avion si rezervari la cazare pe toata durata sederii. Eu nu am avut pe toata durata si m-au trimis inapoi sa imi fac. Am facut ceva pe “booking” si ulterior am anulat. 240 de lei, un functionar eficient si in 5 zile am viza in  pasaport. Viza e pe 18 zile, exact cat am avut bilete de avion si rezervari. Am 3 luni sa intru in China, dupa expira.

Mare cat China… are un miliard și o treime. Cifra impresionează dar sa nu uitam ca are și spațiu, 5000 pe 5000 de kilometri, de la Bucuresti la Londra sunt 2500. Populația este relativ bine distribuita, lucrurile sunt facute pe masura. De exemplu garile cu sali de 1 km pe 1 km. Shanghai recent a fost limitat de către guvernul central la 25 de milioane. Cand s-a atins cifra, s-a schimbat politica, vizele de flotant sunt si mai greu de obtinut, aproape ca nu nu se mai dau permise de constructie. Una e sa fi suprapopulat cu reguli, alta e sa fi suprapoulat haotic. Am mers in China si Filipine in aceeasi iesire, sunt tari extrem de relevante la capitolul suprapopulare dar nu exista comparatie.  Filipine e complet coplesita si paralizata de numarul prea mare de oameni, nu are infrastructura nici pentru o treime din cati sunt. In China nici o problema,  a fost nevoie – au facut. Parca iti mai da speranta cand te gandesti ca vom ajunge la 10 miliarde.

screenshot_2016-06-14-10-40-12-1.png
China e mare si ca suprafata. Mult mai mare ca India, care Indie are cam aceeasi populatie.

Zborul Moscova – Hong Kong a ajuns deasupra Chinei cand se crapa de ziua. Cerul perfect clar. Siberia si ea speciala, cu cat ne indepartam de Moscova cu atat mai clara senzatia de zbor asupra unui pustiu. Zapada, munti, paduri, rauri. Nu cred ca m-am uitat atata pe fereastra in vreun zbor vreodata. Ajuns avionul deasupra Chinei, schimbare brusca, contrast total. A inceput spectacolul. Oras dupa oras, enorme si pline de fabrici. Fabrici, fabrici, fabrici si pe langa ele ceva blocuri. Situatii unde doua treimi din oras era ocupat dar  fabrici si depozite. Blocurile normale avand nu 10 etaje ca la noi ci pe la 40-50.

2016-06-15-00.26.48.jpg.jpeg
Sibir, Sibir. Incredibila Siberie, spre dimineata am apucat sa vad ceva, noaptea pustiu total, cateva luminite din cand in cand.

Am aterizat in Hong Kong fara sa ating China propriu zisa, desi am vazut o suma de chestii din China. in cele din urma am ajuns la Guangzhou /Canton. Al4 lea oras ca importanta dupa Beijing, Shanghai si Hong Kong.

Am aterizat si prima surpriza, una cu pistolul indreptat spre mine inainte de imigratie. Nu “halt”, nu nimic, nici eu nu am ridicat mainile. Era de fapt un pistol care masura temperatura corpului. Mai merg 10 metri, la imigratie, unul cu sapca de politai cat roata de la motocicleta si ochelari grosi. Imi ia pasaportul, il ridica in aer pana langa urechea mea si priveste o jumatate  de minut cand la poza, cand la mine…. Scap si de asta, mai merg un pic si dau de unii cu niste  furci. Furci ca furcile de fier de pe la tara, un pic mai mari si mai rotunde. Nu am avut tupeu sa le fac poze si nici nu am mai vazut dupa aia. Erau furci folosite la controlul multimilor.

screenshot_2016-06-14-10-42-39-1.png
Furcile functionarilor sau soldatilor din aeroport. Nu am avut curaj sa ii fotografiez. Aceasta fotografie nu este facuta de mine. In rare ocazii cand am vazut  ceva ce consider relevant  dar nu a fost posibil sa fotografiez pun o foto a altcuiva precizand ca nu imi apartine.

Am luat autobuzul spre hotel. Prima surpiza, nu merge google Maps. Nimic din ce are Google nu merge in China, Maps, search, Mail, Youtube… Injuram Google dar sa vedeti ce rau e fara. Am coborat pe unde credeam eu ca trebuie si am inceput cautarea. Doua ore de invartit prin zona, nimeni nu stie engleza. Am asit un McDonald’s, wi-fi nu merge daca nu ai numar chinezesc de telefon. Am nimerit din intamplare, hotelul ocupa etajele 29-30  in ceva bloc enorm. Nici un semn inteligibil, totul in chineza, zeci de semne pe cladire toate la fel.

Niciodata in nici o tara nu am avut probleme cu limba ca in China, nici pe aproape. Este combinatia perfecta :

  • Nu stiu engleza sau alta limba de circulatie. Rar, foarte rar, când găsești unul sa se descurce, Shanghai, Beijing fac exceptie.
  •  Nu se preocupa de straini. vechea poveste, au atâția turiști chinezi clar ca nu ii interesează prea mult străinii. De multe ori in supermarket sau fast food gen KFC, in centrul orasului, nu scrie un cuvant in engleza pe produse sau pe panoul meniu.
  •  Limbile chineze sunt fonetice.  Miau e sunetul pisicii dar mai inseamna patru lucruri, in functie de cat de lung e u.
  • Nu merge cu datul din maini, mimatul, improvizatul. Nu se “traduce”, nu te inteleg, nu vor sa para ciudati facand gesturi, etc.
20160229_174102-1-1.jpg
Indicatiile sunt clare, practic si eficient postate pe scari. Numai sa intelegi ceva…

Pana acum Japonia fusese cea mai dificila, în comparație cu China, Japonia si japoneza sunt floare la ureche. Daca cineva imi spunea ca chiar se poate ajunge sa nu te intelegi in restaurant il contraziceam. Daca mai imi zicea si ca restaurantul e in centrul orașului și din lanț de calibru mondial credeam ca exagereaza. Am ajuns sa mananc ce nu vroiam pana si la McDonald’s din cauza ca nu puteam explica.

dsc00203-1-2.jpg
Pare Big Mac dar oare e? Si daca e Big Miau ?

Nici intre ei nu e prea simplu. Limbi sunt multe, dar doua predomina, cantoneza din sud și mandarina în nord care, în teorie e limba  națională și ar trebui știuta de toată lumea. Diferenta dintre cantoneza si mandarina este atat de mare ca nu se pot înțelege, ma uitam la un baiat cu părinții din Hong Kong cum nu putea sa intrebe de unde pleaca autobuzul pe o localnica vorbitoare de mandarina.

Am petrecut restul primei zile prin oras. Guangzhou e impresionant. E exemplul perfect de oras chinez reconstruit in ultimii 25 de ani. Marimea lucrurilor, cat s-a construit, cum au daramat tot si au facut din nou, asta in alta postare.

One comment

  1. Google translate ! Permite descarcarea limbii offline si prin camera foto face traducere instantanee. Nu e perfect, ca doar e chineza 😀 , dar iti faci o idee. Iar pt navigare o aplicatie cu harti offline. Eu folosesc Locus care iti permite sa descarci diferite tipuri de harti offline.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.