Batad, lumea teraselor de orez.

 

filipine, atatea probleme dar si ceva de absolut prima calitate. batad e un sat izolat, ascuns intre munti in zona centrala a insulei luzon. terase sunt peste tot in zona, dar ca in batad nu.  se poate ajunge doar pe jos, nu au masini sau motorete in sat, nu au nici macar strazi adevarate, totul e pe terase. am un interes special pentru terase, partial o reactie la modul cum se iroseste pamantul in romania. le am cautat in diferite tari, mai frumoase ca aici nu  am vazut.

screenshot_2016-07-23-20-17-38.png
dupa mult mers, in sfarsit o frantura din sat. e de fapt un mini cartier situat pe o colina alaturata.
screenshot_2016-07-23-20-14-17.png
si in sfarsit, centrul. 20 de case stranse intre terase. da cand cu turismul au inceput sa faca acoperisuri de tabla. inainte doar de paie.
screenshot_2016-07-23-20-19-47.png
vedere de ansamblu asupra amfiteatrului principal. terase mai frumoase nu am văzut. cel mai frumos lucru din filipine.

 

screenshot_2016-07-23-20-15-34.png
si alte perspective.  fiecare terasa apartine unei familii, sunt relativ echitabil impartite, nu exista o familie care sa domine, nu exista familii fara terase. se practica autosuficienta, produc cam cat consuma. daca vor sa aiba mai multi banipleaca la oras sau in strainatate sa castige, cu terasele nu ar fi putut cineva sa faca pesiuni sau micile restaurante care sunt.
unele din ele sunt chiar inalte. si tin multa apa. daca se sparge una din astea ii ia cu totul pe aia de au terasa dedesubt. am intrebat pe un satean care stia engleza vam cat costa o terasa media, de vreo50 mp sa zic. s-a uitat ciudat la mine si mi-a zis ca nu se vand. daca un strain vrea una nu are decat sa se casatoreasca cu cineva dein sat si atunci va primi terase zestre.
rerasele nustau asa ani, se darama daca nu sunt intretinute si lucrate. marea majoritate a muncii se face cu sapa su cazmaua. unii s-au mecanizat. cum urca pana acolo utilajele, nu stiu.
iarba, si de era gazon de stadion, nu putea fi asa de verde si frumoasa.
s earase lasa si nu se mai vede mare lucru din sat. toata lumea cu treburile de seara. e ciudat sa vezi tot satul cum se pregateste sa incheie ziua , ca la cinema.
seara la o… terasa. ca in fiecare zi, orez cu vegetale dres cu ketchup de…banane.  si o binemeritata bere.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.