Cuba. Banii si ce poti cumpara.

Tot ce tine de bani si cumparat e complicat. Oficial Cuba are doua feluri de bani, pesos vechi si pesos noi. Problema e ca circula in paralel si sunt si foarte similari la infatisare. La noi celebrul RON creeaza confuzie pe la tara. Aici au vreo 10 nume pentru bani. Cei vechi sunt numiti  CUP, peso cubano, MN, moneda nacional sau pur si simplu peso. Cei noi CUC, peso convertible sau “dolar” (inainte erau  paritate cu dolarul american). Apropo de dolari, sunt taxati cu 10 la suta la casa de schimb. La euro, lire, orice alta valuta, primesti cat scrie pe placa aia la banca, la dolari iti mai scad 10 la suta. E de preferat sa nu mergeti cu dolari, nu exista exceptii. Cu cardurile nu esti sigur si e comision.  

14766343673230.jpg
Bani vechi si noi. Sunt practic identici numai ca pe aia noi scrie si convertible mic undeva.
Dupa ce m-am prins cu bancnotele a inceput distractia. Cine ce bani vrea si accepta. Un bilet de tren costa 30 de pesos vechi daca esti cubanez si 30 de pesos noi daca esti strain. Adica 5 lei pentru ei, 120 lei pentru noi, acelasi bilet, acelasi vagon. In schimb biletul de autobuz interurban costa la fel pentru toata lumea, aici ii jecmaneste pe cubanezi, sa traversezi Cuba costa 3 salarii medii. La alte produse e loc de intors. O inghetata in centru la Baracoa m-a costat 2.25 pesos noi, la trei strazi mai incolo aceiasi gelaterie a statului, aceiasi inghetata de vanilie, 5 pesos vechi, de 12 ori mai putin ca prima. Normal turistii ar trebui sa plateasca totul in pesos noi,  adica la preturi de 24 ori mai mari. In realitate nu e asa, mai suntem si de astia cu fata si accent de cubanez care pacalim sistemul.

14766338171035.jpg
Magazin universal.

Daca tot exista doua feluri de moneda exista si 2 feluri de magazine, clasice de stat  si de tip nou de stat,  numite  “chopi”. Cele vechi vand in pesos vechi si distribuie si produsele de ratie. Statul iti garanteaza cateva produse sa nu suferi de foame. Orice cubanez, nu conteaza daca munceste sau nu, are dreptul la ratie.  Magazinele astea sunt urate rau si nu au toate produsele de la ratie tot timpul. Azi au ulei, maine zahar, poimaine orez si tot asa. Trebuie sa fii cu ochii pe ele. Ratia lunara  pe cap de om in Havana cuprinde: 4.5 kg de fasole, 3 kg de orez,  250 grame margarina, 120 grame de cafea, 30 paini (o paine pe zi), o pulpa de pui (pe luna nu pe zi ), 450 grame de peste….

20151204_124400
Persoana pe care am rugat-o sa imi faca o foto tocmai ce primise ratia. Vrand nevrand a trebuit sa o tin in mana, carnea nu se pune pe jos. 

Pe langa ratie mai sunt  si “productos liberados”. Adica daca mai vrei o paine pe langa cea de ratie mai poti lua dar te costa 4 pesos, 80 de bani romanesti fata de un cent cat e aia de la ratie. Un cent, adica cu un leu romanesc iei 600 de paini, practic  e gratis. Cu alte cuvinte statul te plateste cu 12 euro pe luna dar iti da ratia de mancare si alte treburi aproape gratis. Tot la liberados intra si tutunul si alcoolul. Un pachet de tigari incepe de la 2.50 lei romanesti.

Incet-incet statul vrea sa termine cu ”la libreta”, adica cu ratia si tot scoate produse de pe lista de “controlados”. La lume nu-i convine pentru ca pretul e mult mai mare cand un produs iese de pe lista. Vina o dau pe Raul, “Fidel avea grija de oameni, pe vremea lui ratia era altceva”, imi zicea o doamna, foarte versata in sistem, in Havana.

20151203_170130
La liberados, alcool, cafea si tigari.  Magazinele astea arata ca in 1950 si e mai mereu e problema sa faci poze in ele. Astea sunt facute pe ascuns.

Celalalt  tip de magazin se cheama “chopi”, cuvantul  e de fapt “shopping” pronuntat á la cubana (shop ar fi corect sa se cheme dar in Cuba – ca in Romania, engleza e reinventata). Aici in teorie gasesti orice produs si poti cumpara cat vrei  dar la preturi in CUC, pesos noi. In realitate nu au pe raft nici 10 la suta din ce are un supermarket slab din Romania. Cubanezii sunt multumiti si asa, un domn mai in varsta era uimit de ce au la “chopi”-ul nou deschis in Imias, un oras la capatul Cubei: “zahar, ulei, faina cata vrei si la pachet (la ratie e vrac), nu mai putin de 3 feluri de bere, una dintre ele la cutie chiar. “Demasiado”,  prea mult”.

20151119_101541
In ceva orasel mic un magazin mic particular, o consignatie cum era pe vremuri.
14766336112940.jpg
Coca-Cola nu e in Cuba oficial inca. In schimb au tuKola, doar tuKola si nimic altceva,  si e si la cutie. E chiar buna, nu observi diferenta, numai ca e scumpa.

O cutie de lapte de 1 litru – 2.4 cuc, 10 lei romanesti, laptele e extrem de scump aici. Un kilogram de carne de vaca 8 pesos noi, circa 200 de pesos vechi, aproape cat un salaraiu minim. Cu carnea de vaca au o obsesie, e cel mai dorit,  “exclusivist”  produs  alimentar.  Vacile nu se pot taia, pedeapsa pentru taiere sau trafic de carne de vaca este de pana la 10 ani de puscarie.  Un cubanez care se ocupa cu vanzarea de animale pentru a fi sacrificate in ceremonii religioase vodoo (poza de mai jos) imi spunea ca cu gaini si capre mai merge sa faci trafic dar cu vaci nu, ” nici Yoruba , zeul suprem nu te mai scapa”.

20151210_142850
Daca va uitati mai bine la poza vedeti o capra intre pasageri. Contrabanda pe fata in Havana centrala. Au cumparat-o sa o sacrifice, voodoo se practica destul de mult in Cuba.
20151128_165159
Cu pestele e mai usor. In drum spre casa pescarul s-a oprit sa bea o bere si a lasat pestele agatat.  Daca vine o gospodina zice ca e la vanzare,  daca vine ” la patrulla” zice ca nu e.

Asta a fost cu banii si comertul. Cuba nu e ieftina deloc pentru turist. Eu am iesit la o medie zilnica de 38.71 euro, avionul nu intra in calcul, bineinteles. Am stat doar la casa particular, am mers majoritatea timpului cu bicicleta deci am platit mai putin transport. De asemenea am petrecut mult timp in zone non-turistice si am platit multe in pesos vechi, preturi locale.

2 comments

  1. cat mai stai pe acolo? Pe 9 venim si noi! ce raseu ne recomanzi? presupun ca o sa gasim cazare la fata locului…

  2. salut. am vorbit cu partenera ta, verisoara juliei. cazare gasiti, o sa postez articol cu cazarea. pana pe”3 nov. eu sunt jn ro, pe 3 nov plec in india.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.