Tipuri de peregrinos pe caminos.

Spaniolii  sunt specialisti la pus nume si porecle. Numai pentru politai au vreo 10-12. Pe camino asta, del Norte, au fost o suma de spanioli, fie peregrino, fie hospitalero. Mie imi place sa adun cuvinte de astea. Aici e o lista,  cu explicatii :

1. Perrogrino.  Perro = caine. Ala care vrea sa faca tot camino cu 100 de euro. 100 de euro buget  el si catelul lui. In restul zilelor e “perroflauta”, sta si canta la colt la flaut cu cainele. In orasele mari spaniole italienii sunt asociati cu fenomenul asta. 
2. Pijogrino.  Pijo = fițos. Opusul lui perrogrino,  5000 de euro buget. Pelegrinul care sta la hotel. Se premiaza cu masa pe care da bugetul lui perrogrino la fiecare suta de km realizata. Daca ploua ia taxiul. In general peste 45 de ani american sau canadian.
3. Bicigrino. Nu are mare treaba cu pelerinajul,  e doar un traseu excelent pentru biciclete. Te claxoneaza, te depaseste si umple albergo inainte sa ajungi tu.
4. Sendegrino. Senderismo = mers pe poteca,  munte. Specialist in mers pe munte. Are cel mai bun echipament, bețe mai scumpe ca  bugetul lui perrogrino. Indiferent de ora la are pleaca si de cat sta la masa si cafea tot înaintea  ta ajunge la albergo.
5. Cristogrino. Nu intelege de ce vin nereligiosii pe camino. In mintea lui e o jertfa treaba asta. Si nu numai in minte,  considerand ce pregatire fizica si echipament are chiar e o jertfa. Daca e un pic dus cu capul si are si bani devine burogrino. Adica unul din aia 10-15 pe an care fac camino cu buro,  cu magarul. Ca asa se face camino adevarat.
6. Crisigrino.  Crisis = criza. 30-45 de ani, majoritar femeie,  e in criza de mijlocul vietii, nu gaseste partener,  s-a despartit de partener sau nu mai suporta serviciul. A venit sa aiba timp sa se gandeasca, a auzit ca toate se rezolva pe camino.
7. Turigrino.  Camino pentru el e o oportunitate de  turism ieftin. Sare etapele grele si urate. Mai baga o zi de plaja pe del Norte, o zi de vizitat orase pe Frances. Ia trenul/autobuzul. Dupa 10 ore de mers il gasesti facand mancare la albergo.  Iti spune cu zambetul pe buze ca albergo e plin.
8. Hippygrino. A vazut un film cu camino de prin anii ’70 si crede ca asa trebuie sa fie. Are barba,  haine varza si un baț lung de lemn.  Daca e extremist cara totul in un cearsaf agățat de batul de lemn.
9.Deutschegrino. Mai in varsta,  umbla in grup. Are intotdeauna ghete mari si solide,  ghid de anul asta si harta. De preferat plastifiata si agațata de gat. Se culca primul,  se trezește pana in 6 dimineata si fâșaie prin camera.
10. Vinogrino. In general fete de pana in 30 de ani din  Statele Unite,  Australia,  Canada.  Sunt proaste bâta,  vorbesc tare si mult,  vor atentie.  Daca ai nesansa sa se fi incârduit mai multe e de preferat sa schimbi albergo. Au un selfie cu fiecare magar sau bou intalnit pe camino. Consuma vin,  ieftin si mult, de fapt pentu vin ieftin au venit mai mult.

11. Pinguino. Spaniol, face ultima suta de km.  Rucsac mic, mereu in grup. 10 km pe zi e ok,  siesta e de rigoare. Nevasta si catelul acompaniaza frecvent.

Pentru ultimul mersi Lenuta, astept completari de la oricine. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *