Tipuri de peregrinos pe caminos.

Spaniolii sunt specialisti la pus nume si porecle. Numai pentru politisti au vreo 10-12. Pe Camino del Norte au fost o suma de spanioli, fie peregrino, fie hospitalero. Mie imi place sa adun cuvinte de astea. Aici e o lista, cu explicatii :

 1. Perrogrino. Perro = caine. Ala care vrea sa faca tot camino cu 100 de euro. 100 de euro buget- el si catelul.In restul zilelor e “perroflauta”, sta si canta la colt la flaut sau slt instrument, cu cainele. In orasele mari spaniole italienii sunt asociati cu fenomenul asta.
 2. Pijogrino. Pijo = fițos. Opusul lui perrogrino, 5000 de euro buget. Pelegrinul care sta la hotel. Se premiaza cu masa pe care plateste cat bugetul lui perrogrino la fiecare suta de km realizata. Daca ploua ia taxiul. In general peste 45 de ani, american sau canadian.
 3. Bicigrino. Nu are mare treaba cu pelerinajul, e doar un traseu excelent pentru biciclete. Te claxoneaza, te depaseste si umple albergo inainte sa ajungi tu.
 4. Sendegrino. Senderismo = mers pe poteca, munte. Specialist in mers pe munte. Are cel mai bun echipament, bețe mai scumpe ca  bugetul lui perrogrino. Indiferent de ora la are pleaca si de cat sta la masa si cafea tot înaintea ta ajunge la albergo.
 5. Cristogrino. Nu intelege de ce vin nereligiosii pe camino. In mintea lui e o jertfa treaba asta. Si nu numai in minte,  considerand ce pregatire fizica si echipament are – chiar e o jertfa. (N-am inteles exact pana nu am vazut o brazilianca facand Camino Frances. Femeia nu mersese mai mult de 2-3 km pe jos vreodats  dar era sigura ca Hristos o ca duce la capăt). Daca cristogrini e un pic dus cu capul si are si bani devine burogrino. Adica unul din aia 10-15 pe an care fac camino cu “buro”, cu magarul. Ca asa se face camino adevarat.
 6. Crisigrino. Crisis = criza. 30-45 de ani, majoritar femeie, e in criza de mijlocul vietii. Nu gaseste partener, s-a despartit de partener sau nu mai suporta serviciul. A venit sa aiba timp sa se gandeasca, a auzit ca toate se rezolva pe camino.
 7. Turigrino.  Camino pentru el e o oportunitate de turism ieftin. In general pensionar. Sare etapele grele si urate. Mai baga o zi de plaja pe del Norte, o zi de vizitat orase pe Frances. Ia trenul ssu autobuzul. Dupa 10 ore de mers il gasesti facand mancare la albergo. Iti spune cu zambetul pe buze ca albergo e plin.
 8. Hippygrino. A vazut un film cu camino de prin anii ’70 si crede ca asa trebuie sa fie. Are barba, haine varza si un baț lung de lemn. Daca e extremist cara totul in un cearsaf agățat de batul de lemn. Pentru ca asa se face camino adevărat.
  9.Deutschegrino. Mai in varsta, umbla in grup. Are intotdeauna ghete mari si solide,  ghid de anul asta si harta. De preferat plastifiata si agațata de gat. La albergo se schimba in sandale si ciorapi albi si lungi. Se culca primul, se trezește pana in 6 dimineata si incepe sa fâșaie prin camera.
 9. Vinogrino. In general fete de pana in 30 de ani din  Statele Unite, Australia,  Canada. Sunt proaste bâta, vorbesc tare si mult, vor atenție. Daca ai nesansa sa se fi incârduit mai multe trebuie sa schimbi albergo. Au un selfie cu fiecare magar sau bou intalnit pe camino. Consuma vin,  ieftin si in cantități mari. De fapt pentru vin ieftin au venit mai mult.

 10. Pinguino. Spaniol, face ultima suta de km. Rucsac mic, mereu in grup. 10 km pe zi e normal, siesta e de rigoare. Nevasta respectiv soțul si cățelul ( bichon) acompaniaza frecvent.

Pentru ultimul mersi Lenuta, astept completari de la oricine.

One comment

 1. Foarte haios. Deci să mai aștept puțin, să nu mă încadrez la crisigrino 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.