Esti ce muncesti. Meseriile si castele in India.📷.

Ma saturasem de vazut fortificatii si palate. Nu mai aveam rabdare sa vad de aproape si pe indelete cum traieste lumea. In postarea asta despre cum se munceste in India, tara e speciala si din punctul asta de vedere. Nicaieri in lume ocupatia nu e mai importanta in a defini identitatea persoanei ca aici, in special datorita castelor. Sistemul de casta e considerat cerinta a divinitatii si bazat pe ocupatie. Sunt patru varna (clase) mentionate in scriptura. La randul lor sunt divizate in vreo 3000 de jati, (ocupatii) plus cei care sunt fara varna, asa numitii “de neatins”. Agricultura si comert poate face mai toata lumea dar orice altceva din meseriile traditionale se mentine in familie. Daca esti din familie de frizeri – frizer trebuie sa te faci, teoretic vorbind. Bineinteles, tot sistemul a fost rasturnat de apartitia meseriilor noi, casta de IT – isti nu exista nicaieri in scripturi. Numele de familie in mod normal este dat de meseria facuta de aceea familie, adica in general te cheama Brutaru, Fieraru, Cizmaru sau chiar mai detaliat, Painaru, Covrigaru, etc, in cazul brutatilor.

Dis de dimineata pornirea cu taxiul rural. Loc nu prea este dar nu conteaza, o sa fie o zi interesanta in sate din zona muntilor Aravelli cautand sa vad cum munceste lumea. La tara sistemul de caste e puternic si traditia de a face meseria parintilor tai se respecta. 
Imaginea asta m-a facut sa ma gandesc mai in detaliu la ocupatii. Ni s-a explicat cum ca treaba cu scosul apei din pamant e foarte strict regulata, ca nu oricine poate lucra in domeniu.  Vaca asta se invarteste ore in sir, este pe post de pompa si domnul o urmeaza. M-am gandit ca oricine poate face asta, eu stiam ca meseriile se tin in familie dar credeam ca doar cele unde trebuie sa ai ceva capacitate dobandita. Se pare ca nu, de aici am inceput sa studiez si sa intreb. M-am pus sa citesc o carte despere caste si meserii, am inceput sa intreb lumea. 

 

Invarteste o roata care e conectata cu niste lanturi de transmisie. Aici da, e un pic de “tehnologie”…
Roata are niste galeti pe ea, scoate apa din fantana si o varsa automat in niste tevi de unde porneste spre sat. Asta e o meserie, o familie o face doar si familia isi are locul in ierarhie bazat pe invartitul vacii in cerc si livratul apei. 
Intre cele mai jos clasate ocupatii sunt cele care au de a face cu curatenia in orice fel, salubritate, spalat rufe, golit wc-uri, (canalizare nu este). Curatenia, macelarii si pielarii, aia care spala si ard mortii sunt si ei in clasa asta speciala la fundul clasamentului. In fapt dalit, cei ce se ocupa cu asa ceva nici macar nu sunt parte din varna, casta, sunt pe nicaieri, sunt asa numitii ”untouchables”, cei de neatins.
Spalatul rufelor –  meserie murdara, de neatins. 
In domeniul alimentar e foarte clar prescris cine ce poate face.
Domnul e parte din halvai, cei ce se ocupa cu dulciurile. Toata viata asta a facut, o turta mare dimineata care trebuie vanduta pana seara.
Branzarii. A se observa cum fix unde vand ei branza o vaca a produs si altceva.
Chaiwalla, vanzator de ceai. Foarte joasa ocupatie si cumva scapata de sub control, multi cand migreaza din sate la oras nu gasesc munca si se apuca de vandut ceai pe strada.
Fierar, foarte grea situatie in conditiile in care se produce mai tot in fabrici in ziua de azi.
La fel si cu olarii. Vand mai mult  pe la sate. 
Constructiile, ocupatie joasa, din nou plina de cei vin de la tara si nu au ce lucra.
Camioanele, bine vazuta meserie intre clasele muncitoare. Si ea iesita din sistemul traditional in special din cauza prezentei masive a musulmanilor si siikh-ilor. Domnii, si ei musulmani  din imagine, au insistat sa facem o poza.
Sofer de autobuz, iar o meserie dorita. imi explica un domn proprietar de doua autobuze cum ca trebuie sa plateasca binisor sa ii responzabilizeze pe soferi, un autobuz e scump si asigurare nu prea au, daca se intampla sa sar de pe drum si sa distruga autobuzul e problema.
Mult mai jos pe scar e rickshawalla. Transporta si livreaza orice mai ales prin partile vechi de oras.
Lapatele e livrat doar de laptar.
In orasele mari se vinde si din puncte fixe. Din pacate dispare unul din principalele beneficii, acela de a avea de a face intre 4 ochi cu doamnele.
Soldat. Impreuna cu cele religioase intre cele mai respectate ocupatii. Foarte greu pentru cei care nu au avut parintii in sistem sa intre in armata Indiei si astazi, in ciuda eforturilor guvernului de a promova varietatea in armata.
Politaiul. Arata el ca in filmele de comedie si are mot si bat dar lumea se teme si il respecta.
Popa. Ca in orice tara saraca  religia e importanta. Lumea face coada sa-i dea bani la preasfintitul in schimbul la o binecuvantare. Literalmente cu sacul, aveau saci in care aruncau banii pe care mai tarziu probabil ca ii contabilizeazau.
Functionar. Foarte multe examene sa ajungi aici. Cand ai ajuns ai o viata linistita mai putin atunci cand guvernul decide sa schimbe banii peste noapte.
Medicina are o traditie de 3000 de ani in India si indienii sunt renumiti ca medici in toata lumea. Acasa la ei…mai fac si compromisuri.
Casta ramane importanta mai ales pe la tara si in orasele mici. Statul incearca sa ajute pe cei de jos rezervandu-le locuri in administraÈ›ie si universitati. Asta implica si un revers, oricat de bun ai fi si in orice pozitie ai ajunge esti suspectat ca ai beneficiat de cote si locuri rezervate sa avansezi. Cu cat mai putina educatie are persoana cu atat mai mare tendinda de a respecta sistemul de casta. O exceptie fac brahminii, popii practic, care in ciuda educatiei pe care o au intotdeauna, sunt intre cei mai mari sustinatori ai sistemui segregat. E si de inteles considerand ca sunt in varful piramidei. O doamna profesoara imi povestea cum copiii la scoala ei nu vor sa intre in contact cu dalit, cei de neatins si cum parintii ii retrag si ii trimit la scoli private din cauza ca nu vor sa se amestece cu castele joase, in general. Tot dansa imi explica cum ca la nunti si morti trebuie sa inviti tot satul dar ii pui la mese paralele separati. In unele cazuri pe dalit ii pun in ceva colt de curte si le dau mancarea ramasa de la ceilalti. Altadata doi baieti cu care am povestit mai mult mi-au zis ca e imposibil sa devina cumnati desi ar vrea, parintii brahmini ai unuia nu ar accepta vreodata un yadav, unul din casta pastorilor. (A trebuit sa fiu solidar cu ala, Yadav as fi fost si eu daca in Romania existau caste si se tinea cont de ce a facut stra-stra-strabunicul). Automat cand te casatoresti cu cineva din casta mai slab cotata intri in casta aia, nu se poate avansa prin casatorie.

Introducerea asta sper sa va fi trezit curiozitatea si sa explice mai bine ce o sa scriu in articolele viitoare. In India nimic nu e simplu la capitolul social dar putem incerca sa zgariem suprafata sa vedem daca putem intelege cate ceva.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 comments

  1. Interesante toate ocupatiile. De curand am venit si eu din India si m-am documentat temeinic pt aceasta vacanta. Ar mai fi o casta speciala, de fapt sunt 5 si anume cei ce se ocupa de morti. Ii poti vedea peste tot in Varanasi.

  2. Buna. Ii stiu pe aia, dom le zice, o sa iN pun in articolul despre Varanasi. Nu sunt parte din cele 4 varna, sunt dalit, untouchables. Multi dintre ei s-au imbogatit ocupandu se de crematii dar tot dalit sunt.

  3. Buna. Ii stiu pe aia, dom le zice, o sa ii pun in articolul despre Varanasi. Nu sunt parte din cele 4 varna, sunt dalit, untouchables. Multi dintre ei s-au imbogatit ocupandu se de crematii dar tot dalit sunt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.