De cate lemne e nevoie pentru a arde un indian. Varanasi.

Lumea se gandeste la Bombay, Calcutta, Taj Mahal cand zice India. Esenta Indiei e Varanasi. ” India fara Mumbai se poate concepe dar fara Varanasi nu ”, imi spunea un baiat pe tren. Asa cum Ierusalim e capitala religioasa pentru evrei si crestini, Mecca pt musulmani, Varanasi e centrul hinduismului.

Am ajuns aici la 8 dimineata cu trenul de Delhi. Toate tuk tuk-urile, peste 100, erau inchise in ceva parcare. Platesti 75 de rupii, iei un tuk tuk si pleci. Cand sa iau tuk tuk – problema, nu era nici un sofer. Toti umblau prin gara sa agate clienti. Sistem bine gandit dar neaplicat, a cata oara in India… Am iesit de acolo si am luat unul de pe strada. Cu greu am ajuns la pensiune. Orasul e extraordinar de aglomerat chiar si dupa standardele indiene, mizeria la fel. Pe drum au inceput sa apara cu frecventa nemintalnita pana acum oameni cu probleme. Schilozii Indiei graviteaza spre Varanasi cã lumea e generoasa, vine pentru pocainta si da si la cersetori. Lumea nu vine doar in excursie cum se duc crestinii la Ierusalim sa zicem, ci vine sa moara. Este cel mai bun loc de murit, daca vrei sa scapi de ciclul moarte-reincarnare. La varsta cand simti ca e pe aproape vii la Varanasi. Stai si astepti pana te gaseste. Orasul e plin de ospicii de batrani si bolnavi terminal. N-am vazut loc cu moartea mai prezenta, nici la Auschwitz sau in cladirile mortii din Cambodia nu te simti asa.  Alt aspect unic sunt transporturile cu morti. Daca a murit unul in Bombay la 1000 si ceva de km si a avut ceva bani cu siguranta a vrut sa fie ars la Varanasi. Daca nu a avut bani a fost ars la el in oras si cenusa trimisa sa fie aruncata in Gange la Varanasi.  Oficial, 70 la suta din indieni doresc asta. Intamplator la un schimb valutar  m-am imprieteneit cu unul care se ocupa cu adusul cutiilor de cenusa din sudul Indiei  si mi-a explicat si aratat.

Cum am iesit din gara a incept mega-aglomeratia. Nu se poate merge pe strazile principale nici ziua nici seara. Locul sfant atrage oamnii.
Pe faimoasele scari,  “ghat” , nici o surpriza. Vaca e respectata datorita religiei si centrul religiei e aici. 

Sa zicem ca a murit unul azi 1 decembrie la 10 dimineata. Mort de tot si rece. Femeile trebuie sa planga, vine brahminul il descanta, il infasoara in ceva cearsaf alb, apoi in staniol portocaliu. Daca a murit departe de Gange il pun pe taxiul mortii, un microbuz care se plimba prin zona si ia mortii cand e chemat. Cand se apropie de rau il pun pe un sistem facut din bete de bambus si barbatii din familie il cara spre Gange cantand ” ram nam satya hai ”. Problema e ca aleiile sunt de 1.5 m latime. E plin de lume, vaci, caini ce vrei si implicit greu de trecut cu mortul. Ajung la Gange si fac tocmeala. Cumpara cca 200-250 kg de lemne. Lemn normal  pentru o persoana costa de la 10 la 70 de dolari. Daca vrei mai scump creste pretul, de santal te costa si 10 000 de dolari. Toti din familia mortului se barbieresc, isi rad mustata si se rad in cap lasind doar o suvita la spate. Frizeria este literalmente acoperita de lemnele de la magazinele ce vand numai lemne. Conceptul de supermarket, totul sub un acoperis.

Ultimul formular din viata are doar 3 intrebari. Sexul, greutatea, varsta. Se face calculul in functie de cele 3 si li se spune cat lemn trebuie si cat costa. 

Ii angajeaza pe unii din cea mai joasa speta a ierarhiei, numiti dhom,  sa se ocupe de foc. Nu sunt o casta, sunt in afara sistemuui de caste, cel mai jos grad din cei de neatins. Costa 5 dolari pe 3 ore fiecare dhom care face si intretine focul. Mana de lucru e ieftina, mai ieftina ca lemnul. Munca e grea, principala plangere e mirosul. Multi morti sunt tinuti in morgi zile intregi pana se determina ce si cum. Nu stiu cum sunt morgile in Varanasi dar e clar ca refrigerarea nu se face la standard. Dhom sunt experti la calculat cantitatea de lemn necesara pentru arderea fiecarui mort. La barbati trebuie mai multe lemne per kg de carne. La supraponderali si mai multe, asta nu am inteles-o.  Ideal e sa nu ramana nici un lemn si nici sa nu trebuie sa mearga sa mai cumpere ca nu a ars ala de tot. Asta daca nu cumva familia mortului e prea saraca, atunci corpul e ars doar partial, in functie de cati bani au avut de lemne.

Am avut un conflict cu un dhomar, s-a suparat ca faceam poze. ” Insulti religia hindusa ” mi-a strigat. In schimbul la vreo 200 de rupii insulta a fost spalata si o suma de explicatii despre munca lor au urmat.

Copil dhom. Saddhu nu il lasa sa atinga cana cand bea apa fiindca copilul este dhom, din grupul celor de neatins. Nu m-am prins eu de treaba pe loc atunci ca mai insultam odata religia hindu si mai plateam o amenda.

Fac un pat de lemne, pun corpul, mai pun niste lemne. Barbatii din familie vin, faca 5 inconjoruiri pentru cele 5 elemente din natura si dau foc la picioare. Chibrit nu se foloseste vreodata, focul trebuie sa provina din flacara sfanta care arde neintrerupt de 3000 de ani in Varanasi. Carnea arde repede, nu miroase prea tare a ars. Pielea se face neagra si apoi se crapa lasind grasimea alba la vedere. Foarte ciudat sa vezi om asa. Din cand in cand mai impung corpul cu un bat sa vada daca e ars bine. Dupa 3 ore iau ce a ramas cu doua bete ca alea de mananaca chinezii cu ele si arunca in Gange. De la barbati raman oasele pieptului de la femei coapsele. Alti dhom au voie sa caute aurul care ramane, daca ala a avut dinti sau cercel, cei din familie nu iau nimic de pe mort.

Zi si noapte arde lumea. Daca bate fumul spre tine iti intra in haine si par si dormi cu duhul mortului in pat vrand nevrand.
A treia noapte eram obisnuit. Lumea venea la focuri sa se incalzeasca.

Procesul de cautat aurul e ireal. Cu niste site iau cenusa de pe mal si o cern. Problema e ca raul nu are viteza acolo fiindca sunt multe barci care acosteaza sa descarce lemne. Apa e amestecata cu cenusa, un fel de shake. Pe acolo plutesc si ramasitele de la ardere pana scapa cumva printre barcile alea. Aia stau cu pantalonii sumesi in apa pana la genunchi si cern ore in sir.

Unelte de lasat cenusa in rau.

Treaba asta se face pe malul raului in public. Sunt 30-35 de locuri de foc. Ard 24 din 24. Printre focuri caini, capre si vaci. Lumea din oras vine sa se incalzeasca ca la focul de tabara. Femeile nu sunt primite in zona ca plang. Ce lemne raman, rar raman, le iau saracii sa faca mancare. Copii, gravidele si leprosii nu se ard, se agata o piatra de gatul lor si sunt aruncati  in Gange. Oamenii sfinti sunt ingropati, in general vertical si cu un strat de sare in jurul lor. Ingropati mai sunt si sinucigsii si victimile crimelor. In general se evita ingropatul fiindca consuma din suprafata de teren a familiei.

Seara e program de muzica si dans religios.

Alta treaba interesanta este curatirea corporala care se face in general dimineata. Consta in eliberarea substantelor reziduale bisilabice si o baie in rau. Cam 60 000 de oameni faca asta zilnic in raul sfant la Varanasi, e foarte recomandat pentru sanatate sa faci cele doua numere in Gange.

In aceeasi apa lumea spala rufe. Tot de acolo se alimenteaza si orasul. Nimeni nu isi face probleme, este un rau sfant, oricat de poluat ar fi. Numai eu m-am ingrozit la gandul ca apa cu care ma spal pe fata vine de acolo si ca cearsafurile de la hotel au fost spalate in ea.

E exact ce pare, dimineata domnul face numarul 1 si 2 in rau. Curios e ca indienii nu prea stau pe vine, la cate nenorociri sunt pe jos nici nu ma mir. 
Printre resturile de corpuri arse si excrementele a zeci de mii de oameni tataie face baie. Apa e sfintita de la dumnezei si absolut pura in ciudat faptului ca analiza chimica zice ca are de 10 000 de ori mai multe bacterii decat e normal. 
Tot in apa aia se spala cearsafurile de la hotelul dumneavoastra. Daca ati crezut ca apa de spalat e adusa de la Mumbai cum vi s-a sus la hotel v-ati inselat. 

Per total Varanasi a fost o experienta ireala. Neaparat trebuie vazut daca mergeti in India. E cel mai murdar loc pe care l-am vazut, de departe si fara mari sanse de a fi depasit. Poate si cel mai aglomerat. Cu siguranta cel mai straniu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.