Etiopia dintotdeauna a avut Nilul sa o lege cu lumea civilizata din nord. Spre deosebire de marea majoritate a Africii, Etiopia a avut si un rol in istoria lumii. Abisinia, “Habesha” in limbile locale, e numele vechi al tarii. Etiopienii nu se vad africani, se vad ca un popor de legatura intre nord si restul Africii. (Habesha cam conotatia asta o are, daca ai o discutie mai detaliata cu cineva imediat iti dai seama).
Istoria lor e diferita de restul Africii negre. Abisinia apare în scrieri de pe vremea faraonilor si de zeci de ori in în Biblie. Imediat dupa Cristos a fost imperiu cu teritoriu intins din Arabia Saudita pana in Kenya. Din pacate este si o problema majora cu distinctia habesha. Etiopienii ii cam vad inferiori pe alti africani si chiar si chiar pe alti etiopieni mai inchisi la culoare, care de fapt nu ar fi puri habesha.
Etiopia e importanta pentru ca aici a aparut primul om. E intre primele tari din lume care au adoptat crestinismul (ei pretind ca sunt chiar primii). Este singura tara africana ca nu a fost colonizata vreodata. Istoria mai veche e plina de eroi care au rezistat puterilor europene si musulmane. Cu istoria mai recenta o sa intru usor in detalii, explica partial situatia in care se afla tara). Inainte de al doilea razboi mondial italienii au încercat colonizarea. Au ocupat dar nu au rezistat mult. Lumea e inca marcata de ocupatia italiana. Cand le ziceam sa ghiceasca de unde sunt cei mai in vârstă ziceau Italia, cei de varsta medie si tinerii – China. Cand le aratam poze cu cladiri din Romania exclamau – “Roma!, Roma!”. Geografie nu stie mai nimeni, nu prea au avut cum invata, 6 din 10 etiopieni nu stiu sa scrie sau sa citeasca. Italia o stiu de la treaba cu colonizarea, China de la faptul ca tara e plina de chinezi care construiesc.
Personajul istoric care marcheaza Etiopia de azi cel mai tare e Haile Salassie. A condus lupta contra italienilor și apoi Etiopia. A fost incoronat imparat cu drept divin. A stat pe tron din 1930 pana în 1975. Haile e cunoscut in lumea intreaga pentru rastafarianism si pentru ca s-a autoinstituit lider in lupta emanciparii Africii. Omul a convins ca e trimisul lui Dumnezeu, majoritatea etiopienilor si acum il vad asa. Aliat absolut cu biserica ortodoxa etiopiana a dominat si a supt tara la maxim. “150 de tari vizitate in vizita de stat cu alai de mii de persoane si cheltuieli de milioane” mi se plangea un ghid. Nu stiu daca or fi fost 150 de tari vizitate dar miliarde a cheltuit pe lucruri si proiecte extravagante. (E faimos pentru niste scaune electrice comandate dupa ce le a vazut in ceva vizita in SUA. Cand au venit a realizat ca nu sunt asa relaxante).
Curti regale si palate a avut peste tot, una cat un oras mai mic in Addis in plin centru.
In 1974 a venit o foamete care a luat viata la cateva sute de mii de tarani in timp ce el dadea petreceri fastuoase in palatele din Addis. Comunistii au profitat si l-au dat jos. Faptul ca era os din osul lui Dumnezeu nu i-a impiedicat pe comunisti sa-l inghesueie in spatele la un Volkswagen broscuta si mai apoi sa-l lichideze. Spre deosebire de tari mai civilizate nu l-au executat pe loc. Oficial a murit de plamani dar nimeni nu crede asta. L-au îngropat sub un WC, acolo a stat pana a venit democratia. cand a fost mutat in catedrala neamului etiopian in Addis.
Dupa Haile a venit regim comunist condus de Mengistu Hailemariam. Mengistu a fost bun prieten cu Ceausescu. Lumea mai educata il regreta si ca si despre Ceausescu spune ca a construit, a curatat coruptia si a trimis la scoala si facultate cum nimeni nu a mai facut-o inainte sau dupa. A incercat sa ridice Etiopia dar nu a prea avut pe cine. O alta foamete, in 1984 a slabit pozitia comunistilor. O persecutie a rivalilor, incercarea de a stramuta sate din zone de foamete in zone mai fertile si faptul ca au trimis popii la munca a facut ca poporul sa nu il mai vrea. “A vrut sa fie un rege bun dar nu a stiut cum” – sa-l citez pe un domn etiopian mai in varsta. Comunismul a căzut peste tot și Etiopia a intrat în era “democrației”. Ultimii 27 de ani același partid la putere. Lumea mai in varsta e multumita, cei mai tineri deloc. Au fost vreo trei revolte de cand a inceput democratia toate fara rezultat.
Marturii ale istoriei lungi si complicate sunt peste tot in Etiopia. Lalibela si Axum sunt cele mai relevante locuri istorice ale Etiopiei. Practic sunt de calibru mondial, oriunde le-ai pune in lume s-ar impune ca atractii principale ale tarii. Lalibela este inainte de toate un loc religios. Am ajuns in oras intr-o dupa masa si am crezut ca am gresit adresa. Orasul e de fapt un sat mai mare cu case aruncate pe dealurile din jur si strada principala de pamant. Lalibela e faimos in lume pentru bisericile sculptate in roca. Sunt 12 in total, conectate prin niste santuri foarte adanci si prin tunele. Fiecare a fost facuta sapand si sculptand de sus in jos in roca. Fiecare este dintr-o singura bucata, nu exista caramizi, pietre sau ciment. Daca faceau o greșeală nu se mai putea corecta. Cea mai faimoasa si mai frumoasa este cea in forma de cruce, a sfantului Gheorghe. Dincolo de istorie si estetica e impresionant cat de folosite sunt in viata de zi cu zi. Zi si noapte lumea vine sa se roage. Lume din orice colt al Etiopiei, unii extrem de bolnavi sau batrani. Pentru multi pelerinajul la Lalibela si Axum e singura data in viata cand ies din satul lor.
Axum e istorie si religie. E faimos pentru niste columne (stellae) lasate de imperiul axumit. Au fost sculptate intr-o cariera de langa oras si aduse intregi. Cea mai mare cantareste 512 tone. Asupra modului in care au fost ridicate in pozitie verticala inca exista dubii. De transportat se pare ca le-au transportat pe role dar de ridicat nu se stie cum. Cea mai mare s-a prabusit la ridicare sau imediat dupa si prabusita sta si azi, in aceeasi pozitie de 1700 de ani. “Daca ne pui azi sa ridicam vreun bloc din asta nu putem fara ajutor chinezsc sau european. Acum 1700 de ani cand lumea in Europa umbla imbracata in piei de urs puteam” ne spunea ghidul…
Guvernarea si religia au fost unul si acelasi lucru si in trecut in Etiopia. Peste drum de monumente se afla un complex de biserici. Lalibela o fi avand cele mai frumoase si interesante biserici, Addis pe ele mai mari dar centrul orthodoxiei etiopiene se afla aici la Axum, intr-o curte mare. In curtea aia sunt cateva biserici, fiecare extrem de importantă sau reprezevtativa. Aici se afla depozitat “chivotul legamantului”, piatra pe care sunt scrise cele 10 porunci. Asa sustin etiopienii, la ei e litera de lege treaba asta. Nu am auzit unul sa aiba cea mai mica indoiala. Restul lumii zice ca e practic imposibil. Biserica refuza sa lase pe cineva sa vada cutia si placuta. (Situatia este penibila dar despre asta in articolul despre religie religie).
Tot in nord mai exista un oras cu importanta istorica majora, Gondar. Aici a fost curtea regala mult timp in evul mediu si au ramas niste castele extraordinar de mari si bine conservate. Orasul a fost ales pentru clima buna. Astazi este un orasel fara mare importanta cu exceptia faptului ca e punct de tranzit spre Sudan.
Lalibela, Axum si Gondar sunt obiectivele de baza ale circuitului istoric al Etiopiei. Lalibela e de departe obiectivul turistic principal al tarii, top mondial. Merita vazut fara nici o discutie. De asemenea Lalibela este practic singurul loc important in afara de Addis care se poate vizita fara a iesi din zona de confort. Are aeroport, hoteluri, restaurante, hoarde de turisti straini – aproape ca uiti de faptul ca esti in Etiopia.