Litoralul Albaniei, alternativa la Grecia sau Bulgaria. 

Din Croatia pana în Georgia – în ultimele veri am vrut sa cunosc estul Europei. Fara sa vreau am capatat raspuns la o intrebare, unde imi place mai mult la mare in zona României ?

Litoralul Albaniei e special pentru ca marea e asa de aproape de munte si pentru ca o treime din el nu e sufocata de turism de masa. Incepe in Muntenegru si se termina in Grecia, destinatii litorale cu multi turisti (romani). Exista o distincție clara intre nord și sud. În nord e marea Adriatica, în sud Ionica. În nord sunt plaje cu nisip, late și fără munți aproape. La sud zona e muntoasa, marea lipită de munte, plajele sunt cu pietre dar mult mai puțin populate și apa e mai curată și limpede. În nord sunt statiuni mari, relativ dezvoltate, un fel de Eforie sau Mamaia ale Albaniei. Problema e ca sunt suprapopulate și prost făcute, hoteluri kitsch îngrămădite și place cu zeci de mii de șezlonguri. În sudul extrem de la Himare la Sarande e zona pentru care merita mers la mare in Albania.

Plaja tipica albaneza din sud. Te urci pe motoreta dimineata fara plan  dar stiind ca o sa gasesti plaje dupa toate gusturile pana la sfarsitul zilei.

Natura incredibila incepe cu vreo 20 km inainte de Dhermi. In ciuda logicii drumul se indeparteaza de mare si incepe sa urce. Cu cat te apropii de Dhermi cu atat urci mai din greu, curbe si pante. De la zero la 1000 si ceva metri altitudine in 10 km de drum. Eu tot credeam ca am luat-o iar gresit, ce cautam sa urcam cand trebuie sa coboram spre plaja. La un moment dat ma gandeam ca poate aici e marea mai sus ca altitudine, nu la zero metri. Ca in bancurile cu blonde.

DSC_0749
O parte din muntele dinainte de Dhermi. Nu incapea tot in foto. Panta e asa dea abrupta ca daca arunci o piatra cred ca nu se opreste pana in mare.
DSC_0759
Drumul spre mare trece peste munte.
20160801_095422.jpg
In sfarsit plaja Dhermi. Nu mi-a placut in comparatie cu ce e mai jos. Buna pentru ca are amenajari,  hoteluri,  terase multe.

Ajungem in ceva varf, se vede marea. Extraordinar tot dar Dhermi tot nu apare. Google Maps arata ca suntem chiar lângă plaja. Asa si e dar e in vale, trebuie sa coboram pe fata cealalta a muntelui, iar niste pante de iti vine rau. Muntele Cika are o latura pe mare si una pe uscat si 2044 de metri inaltime. Cum iese direct din mare pare si mai inalt. Cum ar fi pleci din Constanta, sa urci Bucegii si apoi sa cobori la Costinesti.

20160801_101807.jpg
Mai mergi cateva minute mai apare o plaja. De multe ori nu stiam cum sa ajungem la ele. Se face un drum ingust pe undeva, daca nu il vezi la timp adio plaja.

Dhermi e prima statiune. Nimic planuit, au facut hoteluri si pensiuni care pe unde a avut pamant. In general sunt de la acceptabile in sus. Preturi bune, cu 25 – 30 de euro camera de doua paturi in sezon. Mancare in regula, un pește cu de toate si o bere ies sub 10 euro. Ospitalitatea e încă la nivel bun deși nu se compara cu nordul montan. Plaja acceptabila, apa curata si albastra. Cam multa lume si ceva baruri care pot avea muzica pe plaja.

Normal la Dhermi se termina cu balacanismul și mizeria. Încet-încet a avansat problema și noua granița e Himare, la vreo 20 km mai jos. De la Himare începe partea pentru care merita sa lași Grecia și Bulgaria și sa incerci Albania. Mediterana de acum 50 de ani. Himare e mai mare si cu facilitati. Mai jos cu vreo cativa km e o favorita a mea, Bunec. Un mic golf, apa perfecta. Iesi de pe sosea, te bagi pe un drum stramt si apare plaja. Nepopulata, apa incredibila, liniste. Pe hartile la scara normala nici nu apare.Mai jos e un sat, Qeparo. Exista Qeparo de jos  si Qeparo de sus. Urci pe un drum de beton si dai de un sat de munte blocat in 1800 si ceva. Case de piatre, strazi inguste pietonale. Multe case abandonate. La fel ca satele si orasele tipic mediteraneene din Croatia sau Muntenegru dar fara nici un magazin de suveniruri sau restaurant turistic.

fb_img_1471642803644.jpg
Si aici este o plaja undeva pe jos . Umai sa gasesti drumul.

De la Qeparo in jos urmand soseaua sunt tot felul de oportunitati de plaja. Iesi de pe de pe sosea, la vale pe panta si dai de cava plaja cu un bar si eventual ceva sezlonguri. Excepție e satul Livade care are o plaja mai mare. Marea perfecta peste tot, preturi mici, bere sub un euro, sezlong un euro jumatate maxim. Daca vrei plaje linistite, nepopulate si preturi non-turistice mai bine nu cred ca sa existe in Europa.

DSC_0818
Qeparo de sus. Se vede marea dar nu e usor de ajuns la ea.
DSC_0829
Satul tot de piatra. Masini doar vreo doua la intrarea in sat. Ulite de doi metri latime,  unele gen tunel pe sub case.

Sarande e mare, oras, albanezi multi vin aici in vacanta. Plaja plina ziua, un mega Xhiro seara pe malul marii. De aici pleaca si vasele de pasageri spre Italia, sunt ceva turisti. Toate facilitatile. Un studio la ceva particular 20 euro pe noapte. Statiune, dar inca ieftin. Mai la sud e Ksamil.  Aici e o plaja suprapopulata dar și câteva care merita, trei insulițe lângă Ksamil și plaja Monastir fiind primele pe lista. Mini-plaje la care nu e chiar ușor de ajuns cu un chiosc si poate cate un bar. La capat este Butrint, o cetate extraordinara, merita vizitata. De acolo treci apa cu o pluta trasa cu cabluri, urmeaza o câmpie parca facuta ieri din aluviunile venite de munte si incepe Grecia.

fb_img_1471471575514.jpg
Ksamil, apa extraordinar de curata si transparenta.

Toata zona de la Dhermi in jos are vreo 70 de km. Eu am facut-o pe motoreta. 5 euro pe zi, motoreta buna. Din Sarande am luat-o o zi spre nord, una spre sud. Pe drum m-am oprit de vreo cateva ori, unde vedeam un loc frumos – baie si plaja. 2 mese, bere, benzina la motor,  sezlong, ”all inclusive” ce mai. Nu stiu un loc unde sa poti face atatea cu nici 20 de euro.

fb_img_1471642732074.jpg
5 euro pe zi plus 2 benzina. o suma de satisfactie.

Inca nu s-a ajuns la turismul fortat, aglomerat, la mase de oameni. Mediterana de acum 50 de ani cum ziceam, cruda si reala. Plaja perfecta si un bar. Ospitalitate la nivel bun, la Dhermi si Sarande parca un pic sub medie, dar țineți minte ca media e extrem de sus in Albania. Ieftin, cea mai ieftina destinatie de mare din sudul Europei.

 

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.